Renteafdekking BPZ verhoogd

De renteafdekking is tijdelijk verhoogd van 55% naar 85%
In de aanloop naar de nieuwe pensioenregeling heeft BPZ de renteafdekking tijdelijk verhoogd. Het bestuur vindt het verstandig om het renterisico te beperken nu de nieuwe regeling er bijna aankomt.

Renteafdekking wordt gebruikt om het risico bij verandering van rentestanden te verminderen. Hoe hoger het percentage hoe beter bestand tegen veranderingen in rentestanden.

Het doel is dat de nieuwe pensioenregeling per 1 januari 2026 ingaat
De sociale partners in de Zuivelindustrie en BPZ bereiden zich voor op de overgang naar een solidaire regeling in het nieuwe pensioenstelsel. We willen dan alle opgebouwde en ingegane pensioenen omzetten naar de nieuwe regeling. En we willen de buffers van ons fonds evenwichtig verdelen over al onze (oud) deelnemers en pensioengerechtigden. Wij denken dat een tijdelijke extra afdekking van de rente goed is voor al onze (oud) deelnemers en gepensioneerden.

We hebben de renteafdekking verhoogd omdat we het risico willen beperken
BPZ staat er al een tijdje goed voor, maar er kan nog veel veranderen tot 1 januari 2026. Door de hogere renteafdekking is de gevoeligheid van de dekkingsgraad voor renteschommelingen sterk verminderd. Bij een stijging van de rente was dekkingsgraad verder gestegen. Natuurlijk zou dat fijn zijn geweest, maar bij een daling van de rente zou de dekkingsgraad ook dalen. Wat wij in ieder geval niet willen, is dat er gekort wordt bij de overgang, of dat de overgang voor onbepaalde tijd moet worden uitgesteld. Er is namelijk maar een beperkte uitstel mogelijk.

Het bestuur heeft de verhoging van de renteafdekking, met instemming van het belanghebbendenorgaan, in de maand juli doorgevoerd.