Gepubliceerd op 12 februari 2025

Wat kost mijn pensioen?

Wij krijgen soms de vraag hoeveel premie er voor uw pensioen betaald wordt. De werkgevers in de Zuivelindustrie betalen op jaarbasis 17,1% van het pensioengevende salaris aan BPZ. Dat is inclusief uw eigen bijdrage. De werkgever mag namelijk 2,3% van het salaris bij u inhouden. Per saldo betekent dit dat de werkgevers 14,8% betalen en u 2,3% bijdraagt. Die 2,3% hoeft u niet zelf naar ons over te maken, dat doet uw werkgever. U vindt uw eigen bijdrage terug op uw loonstrook. De afspraak over de hoogte van de premie en uw eigen bijdrage staat in de pensioen cao.

Vanaf 1 januari 2026 gaat de premie omhoog. De premie die de werkgever dan aan BPZ moet afdragen bedraagt 20,1% van het salaris. Tegelijk gaat uw eigen bijdrage dan omhoog van 2,3% naar 3,3% van het salaris. De werkgevers gaan vanaf 2026 dus 2% meer betalen en u 1% meer.

In de praktijk wordt uw eigen bijdrage niet uitgedrukt in een percentage van het salaris maar in een percentage van de pensioengrondslag. U bouwt namelijk pensioen op over uw salaris minus de franchise. Dit heet pensioengrondslag. Wij mogen namelijk geen pensioen opbouwen over het hele salaris omdat u te zijner tijd AOW zult ontvangen. Die 20,1% van het salaris is omgerekend 29% van de pensioengrondslag. En de 3,3% van het salaris is omgerekend 4,8% van de pensioengrondslag. Vanaf 2026 is de verdeling dan 24,2% voor de werkgever en 4,8% voor u zelf. Voor de volledigheid, de werkgever draagt ook in 2026 die 29% van de pensioengrondslag aan BPZ af. Uw eigen bijdrage ziet u dan weer op uw loonstrook terug.

De definitie van het pensioengevend salaris staat in het pensioenreglement. Voor de volledigheid is hij hier nog eens weergegeven:

  • Onder het vaste salaris wordt verstaan het vastgestelde schaalsalaris verhoogd met de persoonlijke toeslag en met de vaste toeslagen per 1 januari van het jaar. Als vaste toeslagen worden aangemerkt de vakantietoeslag, de eindejaarsuitkering, de arbeidsmarkttoeslag en de E.H.B.O.-diplomatoeslag en BHV-toeslag.
  • Onder het variabele salaris wordt verstaan het totaal aan uitbetaalde variabele toeslagen. Als variabele toeslag wordt aangemerkt de toeslag uit hoofde van arbeid in ploegendienst, arbeid op onaangename uren, arbeid in het weekeinde, arbeid op feestdagen, vergoeding van consignatie en extra opkomst en de over voornoemde variabele toeslagen berekende vakantietoeslag en eindejaarsuitkering. Tevens wordt het extra salaris als gevolg van een door de werkgever met de werknemer overeengekomen 40-urige werkweek in plaats van een 36-urige werkweek gerekend tot het variabele salaris. Beloning voor overwerk wordt niet als variabel salaris aangemerkt.

Tot slot, het pensioengevende salaris is wel gemaximeerd. Als u meer verdient heeft uw werkgever waarschijnlijk separate afspraken gemaakt over dat hogere salaris. Sommige bedrijven hebben dit bij BPZ ondergebracht, andere elders. Dit kunt u bij uw werkgever navragen. De hoogte van het maximum, en de franchise en andere kerncijfers vindt u ook terug in het pensioenreglement en op onze website.